Tento článok sa bude zaoberať spôsobmi ako nájsť vodu, zistiť či je pitná, vyčistiť ju a ako sa podľa nej orientovať. Vo väčšine oblastí u nás nieje ťažké nájsť vodu, no nieje to tak všade. Napíšem tu preto aj pár spôsobov, ako vodu nájsť nielen na bezprostrednú vzdialenosť a opíšem, ako najlepšie vytipovať výskyt vody.
Potreba vody
Dehydratácia je pri fizyckej námahe asi najväčší problém. Jednak vedie k zníženiu tvorbe potu a tým k prehriatiu organizmu, a tiež k zhustnutej krvi. Každý hlt vody dokáže krv neuveriteľne zriediť, resp. udržať ju riedku o pár minút dlhšie. Čím je krv hustšia, tým máte pomalší metabolizmus- znížená imunita, do krvi sa dostáva menej cukrov, menej kyslíku a ďalšie trávenie trvá dlhšie(aj trávenie vody). Stručne povedané- prestanete vládať, dostanete kŕče, budete sa cítiť slabý a vyčerpaný, budete mať zýšenú šancu ochorieť, a každou chvíľou tohoto stavu potrvá dlhšie sa z neho dostať. Z vlastných skúseností viem, že pri celodenných alebo viacdňových akciách sa dehydratácii nevyhnete. Nech pijete koľko pijete, rozhodne to neni dosť.
Dažďová voda
S výnimkou kyslých dažďov je dažďová voda pitná. Aby však sa človek normálne napil, nestačí len otvoriť ústa a pozerať do neba. Nech je jej dosť, treba ju nejako nachytať. Niečo sa zachytí na listoch, mach jej do seba pojme tiež celkom slušné množstvo, rýchlejšie sa dá napiť keď za dažďa voda steká po kmeňoch stromov s hladkou kôrou, ako napríklad buk. No najrýchlejšie je to ke´d tomu pomôžete: a) niečo z ohybného nepremokavého materiálu, ako guma či igelit(napríklad pršiplášť či igelitovú tašku) horizontálne(vodorovne) nastavíme tak, aby boli okraje vyššie ako stred. Ak to nieje položené, ale zavesené , tak môžeme stred zavážiť, napríklad kameňom. Tak sa nachytaná voda zhromaždí uprostred a stačí prísť a piť. b) kus pevnej, rovnej nepremokavej látky, ako kus plastu, plát dreva či kus kôry šikmo položíme/zavesíme a pod nižší okraj dáme nejakú zbernú nádobu. Funguje to vlastne ako riňa. c) Natiahneme horizontálne kus savej látky. Pokiaľ prší dosť silno, o chvíľu sa z tej handry môže vyžmíkať pekný kus pitnej vody. Čím je tá látka väčšia, tým rýchlejšie sa naplní a dokáže naraz pojmúť viac vody.
Horské potoky
Voda ktorá vyteká prúdom zo zeme je pitná, pokiaľ samozrejme nieje v poľnohospodárskej oblasti kde sa veľa hnojí a postrekuje, ale to v horách nehrozí. Preto sú horské potoky asi najlepším zdrojom vody, lebo dokým sú vyššie v horách, zrejme neprešli žiadnou obývanou oblasťou a nemôžeme tam čakať ani chemické znečistenie z tovární, iba kúsky machu, trávy, ihličia, lístia atd. To síce zmení chuť vody, ale voda je pitná aj bez inej úpravy, teda sa netreba báť a môžeme ju rovno piť. Výnimkou je, pokiaľ je neďaleko proti prúdu vo vode zdochlina alebo niečo podobné, čo je ale VÉĽKA vzácnosť. Najčastejšie bývajú v ,,zárezoch", kde sa začína inak orientovať svah, teda v medzerách medzi horskými chrbtami. Vytvárajú tam viditeľné kanále, pripomínajúce veľké zárezy.
Nížiny
V nížinách a husto obývaných oblastiach býva voda v riekach a potokoch zvyčajne znečistená, preto je lepšie ju piť iba tam, kde ešte neprešla mestom či dedinou- najistejšie je to pri prameni. Pokiaľ vo vode žijú ryby alebo pijavice, tak voda nieje chemicky znečistená, ale môžu tam žiť baktérie a iné mikro-svine. Vodu je nutné prevariť. Najlepšie je vodu z neznámeho zdroja prevariť vždy, aj keď je z tečúceho potoka. Tak je to najistejšie. Pramene podhorských potokov alebo miesta, kde sa voda vylieva z koryta bývajú oblykle močiare. Tie poznáme už na diaľku podľa prasličiek, trstín, páliek, niekedy jelší a veľkých ostrovčekov trsov trávy, ktoré mávajú tak meter, no občas sa nájdu aj vysoké až 2 metre! Pozdĺž potoka zas bežne rastú vŕby, topole bazy a trpky. V močiaroch pozor na bažiny!
Znečistenie vody
V základe sú 3 druhy znečistenia-
Chemické znečistenie
-Toto je najnebezpečnejšie zo všetkých druhov znečistenia. Obvykle sa ho nedá úplne zbaviť, a zistiť či je tak voda znečistená je niekedy skoro nemožné. Pri niektorých látkach sa kontaminácia vody zistí ľahko a to farbou, alebo zápachom vody. Iné látky sa zistia až chuťou, alebo tŕpnutím či pálením úst pri pití, a najnebezpečnejšie sú látky ktoré človek bez indikátorových trubičiek alebo indikátorového papiera nepozná. Preto je lepšie v okolí tovární a iných podobných zariadení vodu nepiť. Pokiaľ si nieste istý pitnosťou vody, alebo ste si istý kontamináciou vody, nepite ju! Prevarenie, destilácia ani filtrácia nemusia pomôcť. Radšej byť smädný ako sa otráviť.
Biologické znečistenie
Baktérie, kvasinky, mikróby a iné choroboplodné zárodky. Nevidíme ich, ale môžu spôsobiť problémy ako horúčky a hnačky. Filtrácia pomôže čiastočne, ale prevarenie pomôže 100percentne. Najčastejšie bývajú v stojatej, alebo pomaly tečúcej vode.
Makroskopické znečistenie
Veľké, voľným okom viditeľné znečistenie ako konáre, kúsky trávy a machu, úlomky kameňov apod. Nieje jedovaté, filtrácia pomôže. Pokiaľ nie sú tie úlomky veľké, netreba vodu ani filtrovať.
Čistenie vody
Je veľmi veľa spôsobov ako čistiť vodu:filtrácia, varenie, destilácia, tablety, kvapky, UV ohrev ai. Pomôže prekticky všetko, od preliatia cez tričko po zložité chemické procesy, avšak kaýdá situácia vyžaduje iný spôsob, každý spôsob je účinný inak a proti iným problémom vody.
Filtrácia
-Sitko
Bežná kuchynská pomôcka, ktorá odstraní len veľké konáriky, hrubé blato a pod. Neviem ktorý debil by nosil do hory sitko, nieto ešte aby si ním čistil vodu, avšak niektoré vodné zdroje sú plné konárikov, napadaného lístia a v bažinách, ak ste nútený piť vodu z bahna z močarín, prehnal by som to bahno niečím podobným sitku a až potom tričkom. Normálne by človek vodu prelial rovno cez tričko, ale keď je zima, tak sa dá použiť všetko podobné čo človek nájde. Napríklad nepripravený výletníci si často do hory nosia nejaké jedlo v sieťkách. Alebo hubári nosia plátené či sieťovinové tašky. Alebo pri nejakej horskej barbecue kde si dodávkou privezú aj nejaký gril(fakt som pár-krát videl skupínu ľudí čo priniesli záhradný gril na hory), sa dá použiť mriežka z grilu. Pozor- Vodu vyčistí od veľkých nečistôt, ale inak nechráni skoro vôbec.
-Oblečenie
Tradičný a vždy dostupný spôsob. Cez zimu by som to síce nerobil, ale v horúcom lete to vie byť vítané osvieženie. Každé tričko je síce inak hrubé a z iného materiálu, ale všeobecne sa traduje že pri preliatí tromi vrstvami oblečenia je voda z 90tich percent prečistená. Pozor- pred chemikáliami a mikroorganizmami chráni len minimálne.
-Filter z dreveného uhlia
Potrebujete nejaký lievik, ideálne z hrubej vrstvy látky, dá sa použiť aj rukáv blúzy(prípadne nohavice)so zaviazaným koncom. Ten zaveste o konár alebo iný stojan, tie opíšem v sekcii táborenie(keď sa k tomu dostanem). Naspodok dajte trochu hliny a na to drevené uhlie. Čím viac tým lepšie, len bacha, ak ste na zahasenie ohňa očurali ohnisko, tak to nieje moc príjemný nápad, hoci by vás to nemalo zabiť. Pod ten ,,lievik" dajte nádobu, a nalejte tam vodu. Nechráni to úplne, no je to lepšie ako väčšina improvizovaných filtrov.
-Filter z plinovej masky
Napadlo ma že krabicové filtre ako napríklad filtre MOF by sa mali dať použiť aj na prečistenie vody.
Zahrievanie
-Varenie
Vo veľkých teplotách sa zničia všetky živé a nebezpečné baktérie, kvasinky, mikroby apod. Ale pozor, nestačí len keď voda začne vrieť, treba to nechať variť dlhšie. Každý druh aj jedinec je odlišný, ale aj tie najodolnejšie sa po pár minútach varenia zničia. 10 minút varenia nemá šancu prežiť nič. Avšak pokiaľ sú tam chemikálie, ktoré majú teplotu varu vyššiu ako voda, nezbavíte sa ich.
-Topenie ľadu/snehu
Pokiaľ to nieje z nejakého popolového jazera, alebo z nejakej olejovej škvrny ale z trávy, stromu apod. tak to naberte do plechového hrnca, pohárika alebo ešusa a dajte k ohňu. Pokiaľ to nebolo na niečom znečistenom, tak je takáto voda pitná. A pozor na žltý sneh! :-)
-Destilácia
Funguje to tak, že voda sa nad ohňom zahrieva po teplotu okolo 100stupňov, ideálne nie viac, ale to sa bez laboratórnej výbavy nedá. Para sa odoberá do šikmej trubičky(najvyššia časť trubičky je pri zahrievanej nádobe), tam ochladne, znova sa skvapalní a vyteká z nej čistá voda. Ale bez vercajchu z laboratória to moc nepomôže a je to nákladné na materiál a čas, takže to nieje práve bežný poľný spôsob.
Tabletky, prášky, kvapky
-Chemické prostriedky na dezinfekciu vody
Tieto látky na základe chlóru alebo jódu, najčastejšie v podobe tabliet, stačí vhodiť do fľaše/pohára s vodou a nechať určitý čas pôsobiť(cca 30-120 minút). Sú však zdraviu škodlivé, nevhodné na pravidelné dlhodobé požívanie, pretože ničia žalúdok a črevá. Sú robené na vyčistenie od baktérii a iných živých potvôr, ale nie na odstránenie jedovytých látok.